A reggeli harmat csillogásában virulnak a lótusztavak szent lakói

 

A lótuszvirág bármilyen kecses, hajlékony, talán meg sem fordul a gondolatainkban,  - bár a növény szára hajlékony, mint a "nád" -,mégsem könnyen törhető, sőt nagyon nagy erőfeszítések árán válik meg a virág a szárától. Leginkább költők ismerték fel e megbonthatatlan, törhetetlen állapotban a megbonthatatlan hűséget, örök szerelmet. Az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó kötelék a család. Egy család tagjainak összetartozásában a szent lótusz azért örök jelkép, mert nem számít, hogy a család tagjai milyen messze élnek egymástól, mint a lótusz gyökerei a sötéten komor mély tó alján, de a víz világosságtól ragyogó felszínén zavartalanul, eltéphetetlenül pompáznak a gyönyörűséges virágok. 

 

A buddhizmusban a lótuszvirág a bonthatatlan, romolhatatlan hűség jelképe.  Az arany lótusz, amely szerepel a buddhista szútrákban, két jelentése van, az egyik a felvilágosodás elérését szimbolizálja, a másik (fele) mutat az igazi virág, felé, amely túl van az emberi, világi érzékelésen. Az erényes ember Buddhává "lesz -, ez a lótusz jelentése. 

 

Buddhizmus vizsgálja  hogyan, lehetséges túllépnünk a világi bajokon, az emberi lét korlátjain, úgy mintha elmosnák a tenger hullámai a fájdalmak szerteágazó sokaságát, az emberi lét "emberközpontú" áthatolhatatlan nehézségeit..

 

Created by: 

https://alelkedkertje.ning.com/

 

Egy lótuszvirág festmény megnyitja érzékeléseink kapuit a szépség s a fény felé, a szépség "csodái" felé. Úgy tartja a mondás, ahol a fény ott a tisztaság, s hol a tisztaság, ott az élet értelme is. Így a lótusz tisztasága segít az anyagi világ kapuin túl eljutni a lelki élet régióiba. Segít meglátni s megérteni - Tao -, a bennünket körülvevő világot, s helyünket is vélhetően megtalálni benne. .

 

A kínai emberek évezredek óta úgy tartják, miután először megpillantották a növekvő lótuszvirágot, többé soha nem felejtik el azt!